Hilde Hoogwaerts: wereldreizigster en meester in quilten brengt haar passie voor Afrikaanse textiel naar Villejaleix

Van 16 tot 22 juni staat Villejaleixquiltretreat in het teken van een bijzondere workshop, geleid door niemand minder dan Hilde Hoogwaerts. Met een achtergrond die zo kleurrijk is als de stoffen waarmee ze werkt, brengt Hilde haar liefde voor Afrikaanse textiel en levendige kleuren naar enthousiaste quilters. Deze speciale week staat in het teken van het verkennen van de levendige en dynamische Afrikaanse stoffen, een centraal thema in het boek van Hilde Hoogwaerts. Haar boek, een schat aan patronen en technieken, dient als basis voor deze week. Deelnemers krijgen de unieke kans om een ontwerp uit haar boek te kiezen en dit onder haar deskundige leiding tot leven te brengen.

Wie is Hilde Hoogwaerts

Geboren en getogen in Nederland, ontdekte Hilde meer dan 30 jaar geleden de kunst van het quilten in Marietta, Georgia, in de VS. Haar quiltreis heeft haar geleid langs 11 landen op 4 verschillende continenten, waar ze verschillende technieken, stijlen en textiel heeft verkend – van Noord-Amerikaans en Aziatisch tot Zuid-Amerikaans, Mediterraan en West-Afrikaans. Een bijzondere wending in haar reis vond plaats tussen 2015 en 2018, toen ze in Accra, Ghana, woonde. Daar besloot Hilde uitsluitend te werken met materialen die lokaal beschikbaar waren, zoals die van de Makola-markt en diverse stalletjes. Ze raakte gefascineerd door de vrouwen die hun lichaam draperen met levendige stofcombinaties die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Dit was het begin van haar reis om de gedurfde prints en kleuren van Afrikaanse stoffen in haar quilts te verwerken.

Tijdens de Villejaleix Quilt Retreat zal Hilde haar diepgaande kennis en unieke ervaringen delen, terwijl deelnemers worden ondergedompeld in de wereld van het quilten met Afrikaanse stoffen. Mis deze kans niet om te leren van een ware meester in quilten en om je eigen quiltavontuur te verrijken met de levendige kleuren en patronen van Afrika!

In de idyllische omgeving van Villejaleix zullen deelnemers niet alleen werken aan hun quilts, maar ook de kans krijgen om ervaringen en ideeën uit te wisselen met mede-quiltliefhebbers. Het is een perfecte kans om te leren, te delen en geïnspireerd te raken in een inspirerende omgeving. Genieten van de natuur, de rust en de kans om samen te komen met gelijkgestemden.

Beperkte beschikbaarheid

Gezien de exclusiviteit van deze week en de persoonlijke aandacht die elke deelnemer krijgt, zijn de plaatsen beperkt. We moedigen geïnteresseerden aan om zich zo snel mogelijk aan te melden om deze unieke kans niet te missen!

Stel je voor…

Een week lang ongestoord quilten in de landelijke omgeving van de Auvergne in Frankrijk. Aan een lange tafel onder een 150 jaar oude lindeboom, op de veranda met prachtig uitzicht of in een luie stoel op het gras. Genieten eninspiratie opdoen. Mooie wandelingen in de natuur. Ontspannen en genieten van heerlijke maaltijden met een goed glas wijn! Een Villejaleix Quiltretreat is een bijzondere belevenis die je samen met (nieuwe) quiltvriendinnen kunt ervaren. Je kunt alleen komen, maar een eigen groep samenstellen kan ook.

Wat kun je verwachten…

 • Op zondagmiddag wordt je welkom geheten in het gehuchtje Villejaleix.

 • Je verblijft in een verbouwde boerderij en overnacht in een twee- of driepersoonskamer.

 • Je wordt verwend met heerlijke maaltijden, lekkere hapjes en drankjes zodat je de hele dag met quilten bezig kunt zijn.

 • We kunnen samenwerken aan een project en je kunt aan de slag met eigen werk.

 • Als je wilt kan ik je helpen met het spannen van je (meegebrachte) quilt.

 • Op vrijdag hangen we alle quilts aan de waslijn voor een uitgebreide show-and-tell.

 • Na het ontbijt nemen we op zaterdag afscheid van elkaar en begint het nagenieten!

Praktische informatie

 • Een volledig verzorgde week kost 845 euro p.p.
 • Optioneel op eigen kosten: Excursie op woensdag naar Manufacture Royale Saint Jean
 • Op vrijdagavond een afsluitend diner (op eigen kosten) bij Le cuisinier en Combraille in Vergheas
 • Kennismaking vooraf
 • Voorafgaand organiseer ik een kennismakingsbijeenkomst waarin je eventueel samenreis-afspraken kunt maken.

 • Vanaf Utrecht is Villejaleix ongeveer 830 km rijden met de auto.

 • Met de trein reis je met de TGV naar Parijs en daarna met de Intercity naar Montluçon. Je wordt door mij van het station gehaald.